Szafa.hu


 

Zöld útAz energiaárak drasztikus áremelkedése mind többeket döbbent rá az energiatakarékosság és az energiahatékonyság szükségességére. Új házak építésénél, vagy a régiek felújításánál már szigorú szabványok biztosítják a kedvező paramétereket. Magyarországon még kevésbé ismert a passzív ház fogalma, de például Svájcban és Németországban államilag támogatják az ilyen épóletek felhúzását.

A passzív házakban a külteret a beltértől elválasztó épületelemek hőáteresztő tényezőjének 0,8kW alatt kell lennie. Ez elérhető 30mm-es lyukacsos téglával, rajta 5 cm vastag polisztirollapos hőszigeteléssel, 3 rétegű ablaküvegezéssel. A környezetbarátság a passzív házak esetében azt is jelenti, hogy a nyílászárók fából készülnek. A legkorszerűbb gyártóknál legalább 78mm, de van, hogy 88mm-es az ablak profilvastagsága, a nyílászárók pedig kétgumis szigetelést kapnak. Az ablakokon bukó-nyíló, és résszellőztető funkciónak is lennie kell. A nyílószárnyak nagyobb súlya miatt hibás működés gátló beépítése javasolt.

A passzív házakban az energia-megtakarítás 25-30% is lehet a normál magyar szabványokhoz képest. Németországban és Svájcban az ilyen házak építőanyagának Áfa-költsége visszaigényelhető. A megtakarítás még jelentősebb, ha a házban geotermikus fűtőrendszereket, és/vagy napkollektorokat alkalmaznak, esetleg a kazánban biohulladékot égetnek. A passzív ház építésében lakóközösségek is gondolkodhatnak, így még többen függetleníthetik magukat többé-kevésbe az energia drágulásától.Graphics by Mittl.hu developed by Wakelite Web